Stor åpningsfest da Raet nasjonalpark ble åpnet.
Raet nasjonalpark ble offisielt åpnet av Klima- og miljøminister Vidar Helgesen på Tromøy i Arendal søndag 13. august. Rammen kunne ikke vært bedre: Sol fra blå himmel, et par tusen mennesker som gledet seg over festforestillingen med naturen som bakteppe og aktiv del av en koreografi som folk sent vil glemme: Duvende bølger fra Skagerrak som rullet inn mot kajakkpadlere og badende barn og musikk som kunne vært hentet fra havet selv.
Norges 46. nasjonalpark er en realitet, og siden dette er Sørlandets første nasjonalpark og har tre kommuner som vertskap, er den lokale entusiasmen stor. Statsråd Vidar Helgesen poengterte i sin tale at nasjonalparken verner verdier for kommende generasjoner samtidig som de vernede naturområdene vil bety mye for vertskommunene, regionen og nasjonalt fordi turister etterspør ekte opplevelser i norsk natur, og da særlig i nasjonalparker.
Festforestilling ytterst mot havet
Programmet ble ledet av fylkesmann Stein A. Ytterdahl og i løpet av 75 minutter fikk publikum servert et knippe godbiter framført av lokale kulturarbeidere fra ulike miljøer – alt satt sammen satt sammen og styrt av Blåsen Kunsthavn ved produsentene Kirsti Kobbeltvedt og Kristine Norberg. Medvirkende i åpningsforestillingen: Domogalladance, musikerne Lars Andreas Haug, Arild Nyborg, Tom Rudi Torjussen og Oscar Andreas Haug (som framførte bestillingsverket «OCEAN», Solveig Andersen med sitt kor DIVAS, Raylee, med gitarist Simen Svanevik Bendiksen, Tvedestrand Mannskor og unge dansere fra Allegro Ballettstudio, DDD dansestudio og Bølgen dansestudio.
Gode taler
Fylkesmann Stein A. Ytterdal introduserte første taler, leder for nasjonalparkstyret ordfører Robert Cornels Nordli fra Arendal, som talte på vegne av sine ordførerkolleger an Dukene (Tvedestrand) og Kjetil Glimsdal (Grimstad). Han uttrykte deres felles begeistring over å være vertskap for Sørlandets første nasjonalpark. «Vi feirer dagen, og nå begynner arbeidet med å gjøre parken attraktiv også for tilreisende turister og tilrettelegge for bærekraftig bruk», sa han blant annet.
Miljødirektør Ellen Hambro og fiskeridirektør Liv Holmefjord fulgte opp og framhevet viktigheten av å ta vare på naturverdiene og de ressurser vi har hatt glede av i generasjoner, slik at kommende generasjoner også kan glede seg over hva havet gir og hva kystnaturen byr på.
Mat, dans og musikk
Restaurant Smag og Behag i Grimstad hadde rigget festbord med delikatesser fra havet og det fruktbare jordsmonnet på raet – både i Grimstad og i Arendal (Tromøy). Smårettene fikk bokstavelig talt bein å gå på – 2500 kuverter ble delt ut i løpet av mindre enn 20 minutter. Åpningsfanfaren som er komponert av unge Oscar Andreas Haug og framført på trompet i samspill med Lars Andreas Haug på tuba og trommer ved Tom Rudi Torjussen. Denne trioen forsterket med Arild Nyborg framførte senere bestillingsverket «OCEAN», skrevet av Lars Andreas Haug. Sang og musikkinnslag var fantastisk korreografert med dansere fra dansekompaniet Domogalladance og unge dansere fra danse- og ballettstudioer i Grimstad, Arendal og Tvedestrand mot et bakteppe av fargerike seilbåter, kajakkpadlere og lekende barn på stranda.
Et stykke kvartærgeologi
Før åpningsforestillingen fikk interesserte en kort geologivandring på raet ledet av geologer fra Sørlandets geologiforening. Det er forbløffende hvor mange spor isens bevegelser på slutten av siste istid har satt i landskapet både hva angår merker i hardt fjell, bergarter som har blitt fraktet hit langveisfra og landhevingen som skjedde som et resultat av at iskappen smeltet bort.
En nasjonalpark som inviterer til aktivitet
Statens naturoppsyn (SNO) hadde sin lavvo på Spornes, og i Hove leir var flere ideelle organisasjoner og ndre representert for å synliggjøre hva som finnes i nasjonalparken og hva man kan gjøre til lands og til vanns innenfor parkområdene. Havforskningsinstituttet og Vitensenteret var representert side ved side med Norges jeger og fiskerforbund, Norsk ornitologisk forening, Den norske turistforening, Naturvernforbundet, Speiderforbundet, Sørlandets geologiforening, Natur og ungdom og Kajakklubben. Alle ønsker å bidra til positive opplevelser i Raet nasjonalpark.