STRANDKRABBE
Strandkrabbe (Carcinus maenas) er den vanligste krabben på grunt vann – i saltvann og i brakkvann. Den trives både på steinbunn og på bløtbunn hvor den stort sett gjemmer seg under steiner og taredusker.
Strandkrabben har glatt ryggskjold med grønn eller brun bunnfarge med mørke felter. Undersiden er lys gul. Framsiden av ryggskjoldet har spisse takker på begge sider av øynene og tre avrundede takker mellom øynene. Øynene står på stilker.
Strandkrabben spiser stort sett det den kommer over, og den er lett å fange hvis den blir tilbudt et knust blåskjell eller et fiskehode. Den er lite villig til å slippe taket i en godbit selv om den blir løftet ut av vannet.
Strandkrabben blir regnet som en delikatesse litt lenger sør i Europa, men langs våre kyster er den lite brukt. Men de som bruker kokt strandkrabbe som smakstilsetting i fiskesupper, lovpriser hvor rik strandkrabben er på smaksstoffer. Strandkrabben blir rød når den slippes i kokende vann.