Velkomstsenter Raet nasjonalpark Tvedestrand

Lyngørfjorden kystkultursenter på Gjeving inneholder også Velkomstsenter Raet nasjonalpark Tvedestrand. Her gis informasjon om nasjonalparkområdene i skjærgården i Tvedestrand kommune, og informasjon om livet i tareskogene, hummer og hummerfiske – samt informasjon om et utvalg typiske arter i nasjonalparken.

Velkomstsenteret har sesongåpent 24. juni til 6. august. Da er det også mulighet til å se utstillingene «Lingard Skuteminne» i Kystultursenterets andre etasje. Dette er en svært innholdsrik samling gjenstander fra vår fjerne og nære sjøfartshistorie og kystkultur. Følg veiskilting fra Tvedestrand til Gjeving og Lyngør.

Les mer om Velkomstsenteret og Lyngørfjorden kystkultursenter på nettsiden lfks.no

Velkomstsenter Raet nasjonalpark er i Lyngørfjorden kystkultursenter på Gjeving brygge i Tvedestrand. Bygget inneholder også sjøfartsmuseet Lingards Skuteminne. Foto: Øivind Berg

Hvor kan jeg oppleve nasjonalparken?
Fra Gjeving brygge går det både rutebåt og taxibåt til Lyngør og de andre større øyene i skjærgården. Vi anbefaler en tur til Lyngør. Gå i land på Lyngørsiden, og følg merket sti til Speken, den ytterste halvøya på Ytre Lyngør.

Det er merket tursti ut til friområdet på halvøya Speken, som inngår i nasjonalparkområdet. Her er det typisk eksempel på kystlynghei og spor etter siste istid i form av store jettegryter.

Utstillingen
Utstillingen i Velkomstsenteret viser livet i tareskogen på undervannsraet (den undersjøiske endemorenen fra siste istid) som går gjennom Tvedestrands skjærgård. Du får kunnskap om hummer og hummerfiske og om en rekke av artene som lever i havet, langs strendene, på land og i lufta.

Tareskogen og noen av artene som lever i tareskog. Foto: Øivind Berg

Interaktiv installasjon med informasjon om hummer og hummerfiske. Foto: Øivind Berg

Under de blå flater
Hvis du vil oppleve den marine naturen, kan du melde deg på snorklesafari i regi av Kote Null.

Raet nasjonalpark logo