Vinterdag med skiforhold i fjæra

Det er vinter, det er snø og dugnadsånden lever: Lenge før folk oppdaget at det var skiføre på Spornes og Hove hadde Einar Fredriksen startet snøscooteren med løypelegger og kjørt spor fra Hove Gård til P-plassen på Spornes.

Portalen i enden av P-plassen på Spornes, Tromøy ønsker besøkende velkommen inn i Raet nasjonalpark, og hva er vel en bedre dag å gjøre det på enn selveste «Kom-deg-ut-dagen». Men at det skulle bli skitur langs strendene denne dagen, overrasket nok de fleste.

«Vi må snu, kjøre hjem og hente ski!» De var ikke få som uttrykte disse ordene da første søndagen i februar vartet opp med vindstille, klarvær og 30 cm nysnø. Att på til var det kjørt skispor langs stranda, langs Folkestien og gjennom Hoveskogen. Det er ikke hvert år det er mulig. Men når anledningen først byr seg, og de rette folka har fri og er motivert for å gjøre en ekstra innsats, på eget initiativ, skjer det uventede. De var mange som sendte noen takkens tanker til den som hadde tilrettelagt så flott, og vi i Raet nasjonalpark takker Einar Fredriksen for denne spesielle gaven. Han har forøvrig også bistått Fylkesmannen med å få montert den flotte portalen på Spornes – få timer før den offisielle åpningen av nasjonalparken 13. august 2017.

Portalen på Spornes ytterst på Tromøy med utsyn mot fyrene Store- og Lille Torungen og strendene på Hove

Portalen på Spornes ytterst på Tromøy med utsyn mot fyrene Store- og Lille Torungen og strendene på Hove. Foto: Øivind Berg

Det var oppkjørte løyper både i lysløypene i kommunen og ved andre utfartssteder, men opplevelsene var nok sterkest for dem som opplevde skitur på Raet.

Stor skiglede i nykjørte skispor på Hove–Spornes.

Stor skiglede i nykjørte skispor på Hove–Spornes. Foto: Øivind Berg

Turglede for to- og firebeinte, og aller best var det tydeligvis for dem som hadde vært så lure å ta ski med i bilen til Hove. De fikk en uvanlig flott rundtur, takket være at Einar Fredriksen hadde kjørt skiløyper – på dugnad etter mange timer på traktoren for å holde veiene på Tromøy kjørbare. Det er ikke hver vinter det er så vinterlig her ute mot Skagerrak.

Turglede for to- og firebeinte, og aller best var det tydeligvis for dem som hadde vært så lure å ta ski med i bilen til Hove. De fikk en uvanlig flott rundtur, takket være at Einar Fredriksen hadde kjørt skiløyper – på dugnad etter mange timer på traktoren for å holde veiene på Tromøy kjørbare. Det er ikke hver vinter det er så vinterlig her ute mot Skagerrak. Foto: Øivind Berg

Einar Fredriksen er medeier i Spornes gårdsbarnehage, og han pleier å kjøre skiløyper slik at ungene får skitrening. Da det plutselig ble uvanlig gode snøforhold på Spornes og Hovestrendene, bestemte han seg for å legge skispor rundt hele Hoveodden – til stor glede for hundrevis som hadde lagt turen til Hove på selveste "Kom deg ut-dagen" søndag 3. februar. Et par dager senere var mye av snøen og de flotte skisporene vekk.

Einar Fredriksen er medeier i Spornes gårdsbarnehage, og han pleier å kjøre skiløyper slik at ungene får skitrening. Da det plutselig ble uvanlig gode snøforhold på Spornes og Hovestrendene, bestemte han seg for å legge skispor rundt hele Hoveodden – til stor glede for hundrevis som hadde lagt turen til Hove på selveste «Kom deg ut-dagen» søndag 3. februar. Et par dager senere var mye av snøen og de flotte skisporene vekk. Foto: Øivind Berg

Påskestemning ytterst mot havet. Dette er et uvanlig syn. De fleste av årets dager er det fotfolket som "eier" området, og rastebenkene er flittig brukt av mosjonister og turfolk som legger søndagsturen til Hove. Men den første søndagen i februar inviterte naturen til skiopplevelser i fjæra.

Påskestemning ytterst mot havet. Dette er et uvanlig syn. De fleste av årets dager er det fotfolket som «eier» området, og rastebenkene er flittig brukt av mosjonister og turfolk som legger søndagsturen til Hove. Men den første søndagen i februar inviterte naturen til skiopplevelser i fjæra. Foto: Øivind Berg

Raet nasjonalpark logo