Havfestivalen i Arendal arrangeres i regi av den nasjonale folkebevegelsen Passion for Ocean, som enkelt forklart jobber for at alle folk skal bli kjent med livet i havet – og ta vare på det.

Samtidig med at det arrangeres Havfestival i Arendal, arrangeres det tilsvarende «Passion for Ocean»-festivaler i Oslo, Stavanger, Florø og Trondheim.

«Bør Raet nasjonalpark få et sterkere vern?». Dette spørsmålet stilte moderator Birger Emanuelsen et panel bestående av forsker Alf Ring Kleiven (HI), nasjonalparkforvalter Jenny Marie Gulbrandsen (Raet nasjonalpark), yrkesfisker Atle Nilsen, marinbiolog og formidler Pia Ve Dahlen og alle var enige om at det er nødvendig, men at spørsmålet krevde mer nyanserte svar enn et unisont «ja». Resultatet ble en interessant meningsutveksling som ga tilhørerne ny kunnskap om miljøtilstanden i Norges største marine nasjonalpark. Foto: Øivind Berg

Festivalen vokser
I Arendal ble den første festivalen arrangert digitalt i 2020 på grunn av Covid, men i fjor klarte dugnadsgjengen å mobilisere til stor festival i Arendal for første gang – med stor suksess. Den gang dissekerte marinbiolog Pia Ve Dahlen en sel. I år dissekerte hun både blekksprut og hai – til et stort og begeistret publikum.

– Festivalen er større i år enn i fjor, både når det gjelder festivalområdet, antall utstillere og i antall besøkende, kan festivalsjef Maria Waagsnes fortelle.

Håkon Hammer Djupedal viser interesserte og skuelystne besøkende noe av alt det spennende Besøkssenter Raet nasjonalpark hadde samlet inn til årets havfestival i Arendal. Foto: Øivind Berg

Raet nasjonalpark – et sentralt element
Festivalen kunne by på et bredt program hvor det i tillegg til dissekering av blekksprut og hai også hadde mange stands der publikum kunne bli kjent med det som finnes langs strender og under havets overflate. Raet nasjonalpark er sentral i festivalen, og det ble arrangert paneldebatt med tema om vernet i nasjonalparken burde være sterkere. Besøkssenteret for Raet nasjonalpark var selvsagt også sterkt til stede med en stand som tiltrakk seg mange nysgjerrige publikummere i alle aldre. Besøkssenterets daglige leder Trygve Norgaard og nasjonalparkforvalter Jenny Marie Gulbrandsen hadde samlet og tatt med seg et utvalg skapninger fra havet som de besøkende kunne se på, ta på og lære om. Dykkerklubben, Universitetet i Agder, Våre Strender, Fiskebrygga og andre hadde informative og interessevekkende stands med aktiviteter, og et stort handletorg bød fram bøker, snacks fra havet og andre godbiter til glede både for mage og hode fristet nok mange.

Besøkssenter Raet nasjonalpark var representert ved nasjonalparkforvalter Jenny Marie Gulbrandsen, og Besøkssenterets leder Trygve Norgaard og assistent Håkon Hammer Djupedal. Foto: Øivind Berg

Passion for Ocean og arrangøren «Sjøsjukt» planlegger årlig festival for å formidle kunnskap om havet med mål at kunnskap motiverer til å ta vare på natur som er verd å ta vare på i en tid der naturen rundt oss er utsatt for sterkt press fra mange hold.