Nye bålpanner på Hove

Hoves venner fortsetter å imponere med sin dugnadsinnsats. De tilrettelegger Hoveodden for turgåere, mosjonister og friluftsliv. I høst har dugnadsgjengen satt ut nye bålpanner flere steder på Hove.

På oppdrag fra Raet nasjonalpark har Hoves venner ryddet bort gamle og uønskede bålplasser og etablert nye med rustikke og funksjonelle bålpanner. Selve pannene og plasseringen innbyr til å samles rundt bålet for hygge og tilberedning av bålmat.

Dugnad Hoves venner. Foto: Hoves venner

Egen vedbu
Hoves venner har også egen vedbu i gapahuken på Hoveodden, og der kan turfolk hente tørr og fin ved – mot betaling med Vipps. Selv om det generelle bålforbudet er opphevet fra 15. september, oppfordres folk til å være varsom med ild, og ikke forlate bålplassen mens det er fyr på bålet.

Ild sprekker stein
Fortsatt er det mange uønskede bålplasser. Spesielt tydelig er dette på Botnestangen og vestover mot Bjellandskjær. Bålplaasser bygget opp av rullestein fører til at rullestein som har blitt formet av havet gjennom tusener av år blir ødelagt i løpet av få timer. Når steinene blir varmet opp og brått avkjølt, sprenges steinene. De blir delt, og åpen ild i direkte kontakt med svaberg får samme virkning. Berget sprekker og det blir etterlatt spor som aldri forsvinner.

Her har en flyttblokk fått uerstattelig skade på grunn av bålbrenning inntil steinen. Dette skyldes manglende kunnskap om at åpen ild mot fjell fører til sprekkdannelser og at biter av steinen løsner. DEt som har falt av er brukt, sammen med rullestein, til å bygge bålplass. Slik skal det altså ikke gjøres.

Sporløs ferdsel
Raet nasjonalpark ønsker alle velkommen inn, men oppfordrer til sporløs ferdsel. Det betyr i praksis å benytte tilrettelagte bålplasser, bruke medbrakt brensel og ta med emballasje og annet søppel med hjem.

Bålplass av rullestein og bruk av grein fra furu til brensel. Rullesteina tar skade av åpen ild, og frisk ved fra furu er dårlig brensel. Dessuten er det ikke tillatt å sage/hogge i trær i nasjonalparken – og utmark forøvrig.