Vinterfiske i nasjonalparken
Det er vinter, men sola står høyere på himmelen etter hvert som dagene går mot vår. Det er tid for å forsøke å få sjøørreten til å bite. Det er mange gode fiskeplasser i Raet nasjonalpark, og her er noen tips som kan gi napp.
Kle deg godt, for sjøørretfisket kan være en tøff opplevelse når vannet er kaldt og været litt rufsete. I den kalde årstiden dreier alt seg om å mestre naturkreftene, slik er det også for sjøørreten. Den lave sjøtemperaturen gir fisken ekstra behov for energi, og den fokuserer på jakt etter næring uten å bruke mye energi. Kalte vann og høyt saltinnhold er heller ingen ideell kombinasjon for sjøørreten. Derfor trekker den ofte inn til brakkvannsområder hvor vannet har lavt saltinnhold. Den holder seg ofte på grunt vann – spesielt hvis sola har begynt å påvirke vanntemperaturen. Dessuten må fisken avstå fra høye krav til sikkerhet. Ser den et byttedyr, vil den angripe selv om risikoen er stor for å eksponere seg for andre predatorer – for eksempel deg med din naturtro imitasjon av en liten kuling, ei reke eller en tangloppe.
Solskinnsdager er best for både fisk og fisker, og klassiske sjøørretplasser finner du der det er dype renner, grunne bukter og sund hvor sjøtemperaturen er litt høyere enn i sjøen forøvrig.
Langsom og variert innsveiving gir fisken tid til å oppdage og følge etter agnet. Overraskende fartsøkninger eller stopp, kan være det som skal til for at en nysgjerrig sjøørret velger å ta agnet. Noen dager vil fisken reagere på en helt spesiell type agn, andre dager kan den være likeglad, men overraske med å bite på noe helt uventet. Du overrasker fisken, og fisken overrasker deg.
Små sluker og mellomstore fluer i fargene hvit, rosa eller lys oransje er ofte veldig effektivt når sjøtemperaturen er lav. Imitasjoner av kuttinger, reker, tanglopper i naturlige farger er også bra.
Fisk tett inntil land for der er sjøørreten. Men hvis sjøtemperaturen er under 3–4 grader, trekker sjøørreten til dypet hvor temperaturen ofte er stabilt litt høyere, men når temperaturen stiger til over 5 grader, vil fisken også være aktiv på grunt vann.
Badestrender i vinterland innbyr til sjøørretfiske – med eller uten vadere. Du trenger sjelden kaste langt ut fra ei badestrand for å få fisk om vinteren. Fisken står ofte på kanten mellom grunt og dypt vann – den såkalte moldbakken, men også på den langgrunne stranda kan du få fin sjøørret til å bite. Se etter om sandbunnen er brutt med steiner, tangovaser eller annet som kan gi litt skjul – for sjøørreten, men også for byttedyrene den jakter på. Det siste er kanskje det aller viktigste. Plasser flua nær et område hvor en stein kledd med tang hviler på sandbunn. Sjøørreten oppsøker regelmessig slike steder fordi den vet at tanglopper og strandreker har sine skjulesteder nettopp på slike steder.